40 yıllık bir durgunluğun ardından, dünyanın en büyük buzdağı olan A23a, deniz tabanında sıkıştığı yerden kurtularak okyanusta yol alıyor. 4,000 kilometrekarelik devasa bir alanı kaplayan ve kalınlığı 280 metreyi aşan A23a, dünyanın en büyük buzdağı unvanını gururla taşıyor. Yolculuğuna Antarktika Çevre Akıntısı boyunca, Güney Amerika kıtasına doğru bir rota izleyerek başlıyor.
Buzdağının İlerleyişinin Gözlemlenmesi
Avrupa Uzay Ajansı’nın Copernicus Sentinel-1 uydusu ve NOAA’nın GCOM-W1 uydusunda bulunan Gelişmiş Mikrodalga Tarama Radyometresi 2 (AMSR2), A23a’nın hareketini dikkatle izliyor. Hâkim rüzgarlar ve okyanus akıntıları tarafından itilen buzdağı, günde yaklaşık 4.8 kilometre ilerliyor; bu hız, farklı akıntılardan geçerken değişiklik gösterebiliyor.
Uzun Süreli Hareketsizlik Tarihi
1986 yılında Batı Antarktika’daki Fichner-Ronne buz sahanlığından kopan A23a, devasa boyutları nedeniyle sıkışıp kalmış ve onlarca yıl boyunca hareketsiz kalmıştır. Buzdağlarının sıkışması nadir bir olay değildir ve zamanla boyutları küçüldükçe, A23a’nın yaptığı gibi sonunda serbest kalıp sürüklenmeye başlarlar.
Şu anki durumuyla dünyanın en büyük buzdağı olan A23a, 2000 yılında Ross Buz Sahanlığı’ndan kopan ve 10,878 kilometrekarelik bir alanı kaplayan rekor sahibi B-15’in yanında küçük kalıyor. B-15, o zamandan beri küçük buzdağlarına parçalanmış ve çoğu erimiştir.
A23a şimdi, Antarktika Çevre Akıntısı’nın rehberliğinde, ‘buzdağı sokağı’ olarak bilinen bir yoldan Güney Atlantik’e doğru sürüklenen birçok buzdağı gibi hareketine devam ediyor.
- 40 yıl sonra A23a buzdağı serbest kaldı.
- 4,000 km²’lik alana sahip, dünyanın en büyüğü.
- Güney Amerika’ya doğru ilerliyor, dikkatle izleniyor.